Skip to main content
Beeld bij campagne Ik ga dood en laat na.
Campagne

Ik ga dood en laat na...

Een campagne over alles wat je online achterlaat als je overlijdt.

Lees meer

Wat laat je aan data achter als je overlijdt? 

 

Hoe zorg je ervoor dat dat goed geregeld is, je wachtwoorden beschikbaar zijn voor je nabestaanden en je herdacht wordt op de manier die bij jou past? Het zijn dingen waar zo’n 70% van de Nederlanders nog nooit over heeft nagedacht. En dat moet anders vinden we.

In gesprekken die we over digitale nalatenschap voerden is de eerste reactie vaak ‘boeiend, dan ben ik er toch niet meer’, maar na doorvragen heeft eigenlijk iedereen toch wel grenzen en wensen als het gaat over die digitale nalatenschap. Nabestaanden lopen bij het regelen van zo'n digitale nalatenschap bovendien vaak tegen allerlei digitale muren op in een tijd waarin ze al heel veel aan hun hoofd hebben. 

Tijd voor actie!

Beeld van social media-campagne: Ik ga dood en laat na.. een second love account waar mijn first love niks vanaf weet
Beeld van campagne Ik ga dood en laat na...: Maar gelukkig ook de wachtwoorden van mijn belangrijkste accounts

Campagne 'Ik ga dood en laat na...'

De campagne draait om de grenzen en wensen van jouw digitale nalatenschap. Wensen & grenzen zijn persoonlijk en emotioneel en iedereen heeft ze. Wat mogen mensen niet van jou weten na je dood (grens)? Hoe wil je digitaal herdacht worden (wens)? Door mensen aan het denken te zetten over hun wensen en grenzen krijgen ze grip op hun digitale erfenis.

We starten met een online campagne 'Ik ga dood en laat na...'. En dat kunnen zowel 536 kattenfilmpjes in je iCloud zijn, als een verstopt schriftje met wachtwoorden.

We richten ons op 25-45-jarigen. Met luchtige stories en reels op facebook en Instagram laten we hen er een eerste keer over nadenken. De content dient ook om een gesprek op gang te brengen; aan de keukentafel, maar ook in het publieke debat, met je vrienden, maar misschien ook met je (groot)ouders.

Check de campagne op Instagram of Facebook.

Over ons

Van wie is deze campagne?

Oneindig Online is een initiatief van de Alliantie Digitaal Samenleven. Wij maken jou bewuster van je leven in de digitaliserende wereld.

Meer over ons

Veelgestelde vragen

Hier vind je een antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Mail ons gerust.

Wat is digitale nalatenschap?

Je digitale nalatenschap is alles wat achterblijft in de digitale wereld als je overlijdt. Daarbij horen bijvoorbeeld:

 • Social media-accounts: Instagram, Tiktok, facebook, LinkedIn, Snapchat
 • Mail-accounts: Outlook, Gmail
 • Accounts voor streamingdiensten: Netflix, Amazon Prime, HBO Max
 • Alles wat op je laptop staat: foto's, documenten
 • Alles wat op je smartphone staat: foto's, appjes, video's, notities
 • Alle gegevens die in de cloud, apps of online accounts zijn opgeslagen
 • Cryptomunten
Hoe regel ik mijn digitale nalatenschap?

Je kunt het beste werken met een stappenplan: 

 1. breng in kaart welke belangrijke online accounts je hebt (social media, e-mail, etc.) en welke gegevens er op je computer, smartphone en in de cloud staan (foto's, documenten, appjes, etc.)
 2. bedenk voor alle hierboven genoemde accounts en gegevens wat je ermee wilt: mag het online blijven staan, wilt u dat het verwijderd wordt of dat iemand anders erover beslist?)
 3. vervolgens geef je de wachtwoorden voor de accounts en je smartphone aan iemand die je vertrouwt, met daarbij je wensen zoals bepaald in stap 2. Je kunt je wachtwoorden ook opslaan in een digitale wachtwoordkluis en daarvan het hoofdwachtwoord delen met degene die je vertrouwt. 

Los van bovenstaande is het belangrijk om te beseffen dat voor steeds meer online accounts tweestapsverificatie nodig is. Dat betekent dat degene die je aanwijst om jouw digitale nalatenschap te regelen ook je smartphone nodig heeft (met inlogcode). Zie hier voor meer informatie over tweestapsverificatie.

Kan ik nu al iemand aanwijzen die mijn social media beheert?

Op dit moment is het alleen voor Facebook en Google mogelijk om bij leven iemand aan te wijzen die het beheer van jouw account mag overnemen als je overleden bent. 

Op welke social media kan mijn profiel worden omgezet in een herinneringspagina?

Momenteel kan je profiel alleen op Facebook, Instagram en LinkedIn worden omgezet in een herinneringspagina. Voor andere social media kan gekozen worden uit twee opties: laten bestaan in de huidige vorm of verwijderen. 

Hoe kan ik mijn wachtwoorden delen met iemand die ik vertrouw?

Je kunt je wachtwoorden natuurlijk in een schriftje bijhouden, maar het lastige is dat wachtwoorden kunnen veranderen en dat het ijzeren discipline vergt om het goed bij te houden. 

Gemakkelijker is het om een wachtwoordmanager te nemen. Dat is een digitaal programma waarin je al je wachtwoorden opslaat en beveiligt met één sterk hoofdwachtwoord. Je hoeft vervolgens alleen dat ene wachtwoord te onthouden om in al je accounts te kunnen. Als je dat hoofdwachtwoord deelt met iemand die je vertrouwt, ben je in één keer klaar. Goede wachtwoordbeheerders zijn bijvoorbeeld Bitwarden, 1Password en KeePass. Hier vind je meer informatie. 

Hoe regel ik mijn digitale nalatenschap voor mijn Facebook-account?

Je kunt je digitale erfenis op Facebook vooraf regelen door te kiezen tussen een herdenkingspagina of het verwijderen van je profiel. Als je voor het eerste kiest, wijs je iemand aan die het profiel beheert. Aan de slag?

 1. Klik rechts bovenin op je profielfoto, klik op 'instellingen en privacy' en daarna op 'instellingen'.
 2. Klik links op 'persoonlijke gegevens'. 
 3. Klik in het venster dat opent opnieuw op 'persoonlijke gegevens'. 
 4. Klik op 'Eigendom en beheer van account'.
 5. Klik op 'herdenkingsstatus'.
 6. Geef aan wat je met je profiel wilt na je overlijden: herdenkingsstatus of verwijderen 

Kies je voor herdenkingsstatus, dan: 

 1. Vul je de naam in van een Facebookvriend die contactpersoon wordt nadat je overlijdt
 2. Geef je al dan niet toestemming voor downloaden van de inhoud van je profiel
 3. Stuur je je contactpersoon een berichtje

Kies je voor verwijderen, dan wordt je profiel verwijderd zodra Facebook op de hoogte is gebracht van je overlijden.

Als je dit niet hebt geregeld, kunnen nabestaanden er alleen bij nadat zij hebben bewezen dat jij overleden bent. Zij kunnen er vervolgens voor kiezen het account voort te laten bestaan in de huidige vorm, te verwijderen of er een 'In Memoriam'-pagina van te maken. 

Klik hier voor meer informatie.

Hoe regel ik mijn digitale nalatenschap voor mijn Instagram-account?

Op Instagram kun je voorafgaand aan je overlijden niets regelen. Je nabestaanden kunnen er (nadat ze jouw overlijden hebben bewezen) voor kiezen het account te laten bestaan in de huidige vorm, te verwijderen of om te zetten naar een herdenkingspagina, waar bestaande posts blijven staan maar nieuwe interacties niet mogelijk zijn. 

Hoe regel ik mijn digitale nalatenschap voor mijn X-account?

Helaas biedt X geen optie om bij leven je digitale nalatenschap te regelen.

Nabestaanden kunnen het account laten deactiveren door contact op te nemen met de klantenservice en de benodigde documentatie, zoals een overlijdensakte, te verstrekken. Er is ook een optie om een archief van de tweets van de overledene op te vragen. 

Mogelijk verwijdert X je account ook als je voor langere tijd inactief bent. 

Hoe regel ik mijn digitale nalatenschap voor mijn TikTok-account?

TikTok biedt momenteel helaas geen mogelijkheid om bij leven te bepalen wat er na je overlijden met je account moet gebeuren.

Nabestaanden kunnen proberen contact op te nemen met TikTok Support om te regelen dat je account wordt verwijderd. Mogelijk verwijdert TikTok je account ook als je voor langere tijd inactief bent. Voor nu is het het meest praktisch om je wensen en je inloggegevens door te geven aan iemand die je vertrouwt.

Hoe regel ik mijn digitale nalatenschap voor mijn Snapchat-account?

Snapchat biedt momenteel helaas geen mogelijkheid om bij leven te bepalen wat er na je overlijden met je account moet gebeuren. Ondanks dat, raden we aan om je wensen voor het Snapchat-account te documenteren. 

Nabestaanden kunnen met jouw gedocumenteerde wensen proberen contact op te nemen met de klantenservice voor verdere ondersteuning. Mogelijk verwijdert Snapchat je account ook als je voor langere tijd inactief bent. Voor nu is het het meest praktisch om je wensen en je inloggegevens door te geven aan iemand die je vertrouwt.

Hoe regel ik mijn digitale nalatenschap voor mijn LinkedIn-account?

LinkedIn biedt momenteel helaas geen mogelijkheid om bij leven te bepalen wat er na je overlijden met je account moet gebeuren. Ondanks dat, raden we aan om je wensen voor het LinkedIn-account te documenteren. Het is voor nabestaanden namelijk wel mogelijk om je account te laten verwijderen of om te laten zetten in een profiel met herdenkingsstatus:

Als er iemand gemachtigd is om namens jou te handelen, kan het LinkedIn-profiel verwijderd worden.

Als er niemand gemachtigd is, kan er een aanvraag worden gedaan om het profiel de herdenkingsstatus te geven.

Klik hier voor meer informatie.

Hoe regel ik mijn digitale nalatenschap voor mijn Google/Gmail-account?

Je kunt je wensen via een 'Inactiviteitsmanager' instellen. Bepaal wat er moet gebeuren na een zelfgekozen periode van inactiviteit. Aan de slag? 

 1. Ga naar https://myaccount.google.com/inactive

 2. Klik op 'starten'

 3. Geef aan wanneer Google je account als inactief moet beschouwen

 4. Vul in wie er een mail moet krijgen als je voor de door jou gekozen tijd inactief bent en geef aan wat je met hen wilt delen. Deze persoon moet zijn identiteit bevestigen met zijn telefoonnummer.

 5. De persoon die je hebt aangewezen heeft nadat het account inactief is geworden (en deze persoon op de hoogte is gebracht) 3 maanden om een kopie van de door jou geselecteerde gegevens te downloaden uit je Google-account. Daarna wordt het account verwijderd.

Hoe regel ik mijn digitale nalatenschap voor mijn Microsoft/Outlook-account?

Helaas biedt Microsoft geen opties voor het bij leven regelen van je digitale erfenis. Het account wordt na inactiviteit automatisch bevroren en uiteindelijk gewist.

Nabestaanden kunnen contact opnemen met Microsoft Support en een verzoek indienen om toegang te krijgen tot het account of het te sluiten. Documentatie, zoals een overlijdensakte, is daarvoor een vereiste.

Hoe regel ik mijn digitale nalatenschap voor mijn iPhone/iPad?

Alle apparaten van Apple gebruik je met een Apple-account. Als je nabestaanden geen inloggegevens hebben, kunnen ze niet bij je bestanden, foto's en niet bij je iCloud. Sterker nog: je account is niet overdraagbaar en als Apple weet dat je overleden bent, wordt je Apple ID en alle bijbehorende content verwijderd. Je kunt wel met een overlijdensakte naar een Apple Store. Daar kunnen ze het oude account van het apparaat verwijderen zodat het weer bruikbaar is, maar ze geven geen toegang tot dat account. 

Gelukkig geeft Apple de mogelijkheid om een 'erfeniscontact' aan te wijzen. Diegene hoeft geen Apple ID of -apparaat te hebben. Om toegang te krijgen hebben zij het volgende nodig:

 • De toegangssleutel die je hebt aangemaakt toen je ze als erfeniscontact hebt opgegeven
 • Je overlijdensakte*
 • Let op! Het is belangrijk dat je geboortedatum in je Apple ID klopt, zodat dat geverifieerd kan worden met de akte van overlijden.

Aan de slag?

Op je iPhone
 1. Open 'Instellingen' en tik op je naam.
 2. Tik op 'Inloggen en beveiliging' 
 3. Tik op 'Erfeniscontact'.
 4. Tik op 'Voeg erfeniscontact toe'. Je wordt mogelijk gevraagd om te authenticeren met Face ID, Touch ID of de toegangscode van je apparaat.
 5. Print of app de toegangssleutel naar je erfeniscontact.
Op een Mac
 1. Kies het Apple-menu > 'Systeeminstellingen' en klik vervolgens op 'Apple ID'.
 2. Klik op 'Inloggen en veiligheid' en vervolgens op 'Erfeniscontact'.
 3. Klik op 'Voeg erfeniscontact toe'. Je wordt mogelijk gevraagd om te authenticeren met Touch ID of het inlogwachtwoord van je Mac.
Hoe regel ik mijn digitale nalatenschap voor mijn Samsung-smartphone?

De meeste Samsung-smartphones hebben een Google-besturingssysteem. Daar geldt dus hetzelfde voor als voor je Google-/Gmail-account. Zie de vraag en het antwoord daarop iets naar boven in de FAQ.